Tatar z łososia

Przez : | 0 Komentarz | On : Luty 20, 2013 | Kategoria : Menu Wigilijne, Przystawki i przekąski

Tatar z łososia

TATAR Z ŁOSOSIA

Tatar z łososia to świetna, zdrowa przystawka. Łosoś – mega dawka kwasów omega-3 + warzywa to idealna alternatywa dla osób na diecie oraz tych dbających o racjonalne odżywianie.

Ważną rzeczą przy sporządzaniu przystawek z surowych ryb i mięsa jest absolutne zachowanie higieny oraz użycie jak najlepszej jakości i świeżości produktów. Ponadto dania tego typu powinny zostać spożyte zaraz po przyrządzeniu lub w niewielkim odstępie czasowym.

Okres oczekiwania na spożycie tatar powinien bezodwołalnie spędzić w lodówce!!!

Do przygotowania tej niezwykle wyrafinowanej przystawki potrzebne będą:

340 g świeżego, surowego łososia

2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

sok z 1/2 cytryny

liść sałaty lodowej

1 mały ogórek kiszony

kilka plastrów czerwonej cebuli

1 łyżeczka przyprawy do ryb

kiełki np. brokuła do dekoracji

odrobina soli

świeżozmielony pieprz

Z podanych składników sporządzimy przystawkę dla 2 osób.

Tatar z łososia

Tatar z łososia

Tatar z łososia

Tatar z łososia

Sposób przygotowania przystawki

Surowego łososia myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy a następnie jeśli nie był wcześniej pozbawiony skóry zdejmujemy z niego skórę. Jeszcze raz dokładnie płuczemy rybę (aby pozbyć się pozostałości skóry w formie np. łusk rybich) i osuszamy łososia ręcznikiem papierowym.

Rybę kroimy w podłużne paski i mielimy w maszynce do mielenia mięsa.

W misce zmielonego łososia łączymy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, 2 łyżkami oliwy extra vergine, odrobiną soli, przyprawą do ryb oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Całość dokładnie mieszamy na masę o jednolitej konsystencji.

Z przygotowanej masy formujemy okrągły kształt tatara za pomocą foremki lub specjalnego okręgu do formowania tatara.

Tak przygotowanego tatara układamy na talerzu na liściu sałaty lodowej. Obsypujemy czarnymi oliwkami pokrojonymi na połówki oraz ogórkiem kiszonym pokrojonym w kostkę.

Dekorujemy cząstką cytryny, garstką kiełków np. brokuła oraz okręgami z czerwonej cebuli.

Serwować ze świeżym, razowym pieczywem.

Tatar z łososia

Tatar z łososia

Tatar z łososia

Tatar z łososia

 Życzę smacznego!!


Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress