Tiramisu

Przez : | 2 komentarze | On : Styczeń 21, 2014 | Kategoria : Desery

Tiramisu wersja light

Tiramisu to włoska klasyka w dziedzinie pysznych deserów:) Ja w tym przepisie pozwoliłam sobie słodkie, pszenne biszkopty zastąpić orkiszowymi waflami kakaowymi, co ważne – bez dodatku cukru!  A do osłodzenia deseru użyłam miodu oraz czekolady o zawartości ziarna kakaowego 70%.

Wyszło pysznie! Spróbujcie:)

Tiramisu wersja light

Tiramisu z waflami

Składniki:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki 30%

100 ml amaretto

1 łyżka drobno startej czekolady

1 łyżka miodu

16 małych wafli orkiszowych, niesłodzonych

Podane składniki wystarczą do przygotowania deseru dla 4 osób.

Tiramisu wersja light

Tiramisu

Przygotowanie

1. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką płynnego miodu.

2. Serek mascarpone łączymy z 50 ml amaretto i dokładnie mieszamy.

3. Łączymy ubitą kremówkę z masą z mascarpone i amaretto i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

4. Sporządzamy mocny napar z kawy (około 150 ml) i wlewamy do niego 50 ml amaretto.

5. W pucharkach układamy na przemian krem mascarpone (1 łyżka) i namoczone w naparze z kawy i amaretto wafle.

6. Wierzch deseru dekorujemy kremem z mascarpone obsypanym obficie czekoladą.

Tiramisu wersja light

Tiramisu z waflami orkiszowymi

Tiramisu wersja light

wloskie tiramisu

Tiramisu z waflami

Tiramisu z waflami

Tiramisu 1

Tiramisu 

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Mariola s 21 Styczeń, 2014

    Smaczny deserek i zawsze chętnie zjadany,u mnie również ta pysznośc ale z przepisów kuchni Lidla 🙂

  2. Napisane w bryssska s 22 Styczeń, 2014

    ciekawa propozycjia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress