Trzykolorowe risotto z serem cheddar, wędzonym łososiem i pomidorami

Przez : | 1 Komentarz | On : Styczeń 8, 2013 | Kategoria : Dania jednogarnkowe

Sporządzając risotto pamiętajmy o kilku ważnych zasadach koniecznych by osiągnąć idealne risotto:

1. Dobór dobrego gatunku ryżu na risotto ( carnaroli, arborio lub vialone nano)

2. Wino i bulion dodawane do risotta nie mogą być zimne gdyż w ten sposób zahartujemy ryż i nie zmięknie.

3. Wino dodajemy tuż po zeszkleniu ryżu, w ten sposób ryż wchłonie aromat wina.

4. Nie można dopuścić do momentu kiedy ryż wyschnie! Ani też go przelać bo może w efekcie dać ryżową papkę. Stąd bulion dodajemy małymi porcajami a podlewamy dopiero gdy ryż wchłonie wcześniejszą porcję bulionu.

5.  Konsekwentne (by nie przypalić) ale delikatne (by nie połamać ryżu) mieszanie.

6. Dużo cierpliwości 🙂

Do sporządzenia risotto potrzebne będą:

1 szklanka ryżu arborio (ja dla uzyskania trzykolorowego efektu dodałam trochę ryżu dzikiego i czerwonego)

około 1 l gorącego bulionu

100 ml białego wina w temp. pokojowej

1 pomidor

100 g sera cheddar długodojrzewającego

1/2 pęczka kopru

50 g łososia wędzonego

3 łyżki oliwy

1 łyżka masła

bazylia suszona

pieprz, sól do smaku

Pomidora parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem bazylii, pieprzu i soli. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany koper.

pomidor z bazylią

pomidor z bazylią

Suchy ryż podsmażamy na oliwie do momentu aż stanie się szklisty, cały czas mieszając. Następnie zalewamy go winem (w temp. pokojowej) i czekamy aż wino odparuje. Następnie dolewamy małymi porcjami gorący bulion i od czasu do czasu mieszając czekamy aż bulion odparuje. Czynność podlewania bulionem  powtarzamy do momentu aż ryż uzyska odpowiednią konsystencję –  miękki, lekko kleisty ale przy tym sypki i nie przesuszony.

Pod koniec odparowywania ostatniej porcji bulionu dodajemy pokrojony w kostkę ser i przesmażone pomidory. Całość mieszamy.

risotto z serem cheddar

risotto z serem cheddar

Kiedy ser się rozpuści dodajemy wędzonego łososia pokrojonego w paski, masło, pieprz sól do smaku. Podsmażamy kilka minut aż łosoś zmieni kolor na blado rożowy i zdejmujemy z ognia.

risotto z serem cheddar i wędzonym łososiem

risotto z serem cheddar i wędzonym łososiem

Risotto przekładamy na talerz i dekorujemy plastrami sera, listkiem bazylii bądź gałązką kopru.

risotto z serem cheddar, łososiem i pomidorami

risotto z serem cheddar, łososiem i pomidorami

Share This Post!

Komentarz

  1. Napisane w Jagodzianka s 22 Październik, 2015

    Wygląda pysznie. Na taki dzień jak dzisiaj, idealne. Dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress