Waniliowa panna cotta z galaretką z herbaty rooibos

Przez : | 3 komentarze | On : Lipiec 31, 2013 | Kategoria : Desery

Panna cotta z wanilią i herbatą rooibos

Panna cotta z wanilią i herbatą rooibos

Waniliowa panna cotta

Panna cotta to rdzennie włoski deser którego nazwa oznacza gotującą śmietanę i w ten właśnie sposób jest sporządzana. Wystarczy żelatyna śmietana kremówka 30% i słodki dodatek (cukier, miód) …no i trochę czasu w lodówce.

Ponadto to fantastyczny lekki deser dla dzieci, a przy użyciu odrobiny wyobraźni i sprzętu kuchennego możemy  otrzymać panna cottę w różnych kształtach i kolorach co jeszcze bardziej ucieszy młodszych konsumentów:) 

Dziś propozycja panna cotty z galaretką domowej produkcji z herbaty rooibos. Pycha!:)

Waniliowa panna cotta – składniki:

500 ml śmietany kremówki 30%

‘1/2 laski wanilii

4-6 łyżeczek brązowego cukru

1,5 łyżeczki herbaty rooibos waniliowej

4 łyżeczki żelatyny spożywczej

Podane składniki wystarczą do przygotowania deseru dla 8 osób

Waniliowa panna cotta

Panna cotta z wanilią i herbatą rooibos

Waniliowa panna cotta – przygotowanie

1. 1,5 łyżeczki herbaty rooibos waniliowej wsypujemy do zaparzacza i zalewamy około 500 ml wrzącej wody. Herbatę parzymy około 5-8 minut aż nabierze mocnego pomarańczowego koloru. Następnie słodzimy ją 2 łyżeczkami brązowego cukru.

2. Do naparu z rooibosa wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny spożywczej i dokładnie mieszamy do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

3. Tak przygotowaną galaretkę porcjujemy np. do filiżanek bądź małych miseczek do 1/2 ich wysokości i odstawiamy do lodówki.

4.W rondlu zagotowujemy śmietanę kremówkę z laską wanilii (z rozciętej po długości laski wanilii wyjmujemy ziarna i razem z laską wrzucamy do śmietany,dodajemy 2 łyżeczki brązowego cukru i mieszamy, po zagotowaniu śmietanę  zdejmujemy z ognia,  kawałki laski wanilii wyjmujemy

5. w 100 ml przegotowanej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny.

6. Roztwór żelatyny łączymy z zagotowaną śmietaną.

7. Z lodówki wyjmujemy filiżanki z galaretką z rooibosa i dopełniamy je śmietaną z wanilią i żelatyną.

8. Filiżanki wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę, ewentualnie 2, do momentu aż stężeją.

9. Aby sprawnie wyjąć panna cottę z filiżanek dobrze jest ich dno na chwilę zanurzyć w miseczce z wrzątkiem. Pozostaje już tylko odwrócić panna cottę, ułożyć na talerzu, polać ulubionym sosem i udekorować listkiem mięty:)

Deser ten świetnie smakuje polany sosem pomarańczowym, tu znajdziecie przepis https://www.kulinarny-blog.pl/pomaranczowy-sos-deserowy/

Waniliowa panna cotta

Panna cotta z wanilią i herbatą rooibos

 

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w open7days s 31 Lipiec, 2013

    o kurcze! podziwiam pomysł !

  2. Napisane w Gatunki Win s 15 Sierpień, 2013

    Ale apetycznie to wygląda 🙂

  3. Napisane w Pyszna Kuchnia s 18 Sierpień, 2013

    Bardzo ładnie wygląda. Kolor tej herbacianej galaretki – cudo!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress