Wigilijna opowieść o …kompocie

Przez : | 0 Komentarz | On : Grudzień 23, 2012 | Kategoria : Menu Wigilijne

Kompot wigilijny to bogactwo witamin i minerałów zawartych w suszonych owocach. Owoce te są niestety dość kaloryczne, ale mogą ten fakt zrekompensować dużą zawartością błonnika.

Morele

to źródło witamin A, C, E, oraz potasu, żelaza i wapnia. Składniki te zabezpieczą przed przeziębienie, wzmocnią serce oraz zadbają o kondycję skóry zwłaszcza teraz, gdy jest ona często wystawiana na niskie temperatury.

Jabłka

zawierają spore ilości witaminy C oraz witamin z grupy B a także antystresowy magnez

Gruszki

cechuje je szczególnie duża ilość błonnika

Śliwki

zawierają silne przeciwutleniacze jak witamina A i E, chroniąc przed wolnymi rodnikami działają odmładzająco. Suszone śliwki ze względu na dużą zawartość błonnikia, który przyspiesza trawienie przeciwdziałają zaparciom.

Goździki

cechuje silne działanie rozgrzewające. Ich dodatek do kompotu wigilijnego nada mu pięknego intensywnego aromatu – to dzięki zawartym w goździkach olejkom eterycznym

Cynamon

jego wartość stanowią przede wszystkim garbniki i olejki eteryczne, które zniszczą infekcję w zarodku.

suszone owoce na wigilijny kompot

Do sporządzenia kompotu wigilijnego potrzebne będą:

6 śliwek

5 moreli

1 szklanka jabłek

5 gruszek

10 goździków

szczypta cynamonu

sok z 2 cytryn

miód

Suszone owoce dokładnie myjemy, następnie zalewamy je letnią, przegotowaną wodą i odstawiamy na 24 godziny.

Następnie dodajemy goździki i cynamon i gotujemy około 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem.

Na koniec dodajemy do smaku sok wyciśnięty z dwóch cytryn oraz miód jeśli owoce nie nadały mu wystarczającej słodyczy.

I gotowe!

Smacznego wigilijnego kompotu życzę!

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress