Włoska bruschetta z bazylią i pomidorami

Przez : | 3 komentarze | On : Styczeń 29, 2013 | Kategoria : Przystawki i przekąski, Śniadania

Włoska bruschetta z bazylią i pomidorami

Bruschetta jest tradycyjną włoską przystawką którą można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie sprawdza się jako danie śniadaniowe bądź kolacyjne lub dodatek do zup, chociaż tak naprawdę bruschetta jest jedną z najpopularniejszych włoskich przystawek (tzw. antipasti). Tradycyjna składa się z pszennego pieczywa, pomidorów, czosnku bazylii i oliwy. Jednak co kraj to obyczaj i obecnie sporządzana jest w wielu różnych wersjach: ze szpinakiem, cukinią, bakłażanem, łososiem, przeróżnymi serami. Warto pamiętać by do bruschetty użyć jak najlepszej jakości składników – oliwy extra virgin, świeżego pieczywa i świeżych dorodnych pomidorów (w Polsce niestety tylko latem) no i prawdziwego polskiego czosnku:)

Włoska bruschetta z bazylią i pomidorami – składniki:

3 kromki pszennego pieczywa (może być bagietka, ciabata, ja użyłam pszennego chleba wiejskiego)

1 pomidor

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek (około 3-4 łyżki)

bazylia

sól

Włoska bruschetta z bazylią i pomidorami

Bruschetta

Chleb kroimy po skosie na kromki o grubości nie więcej niż 1,5 cm.

Włoska bruschetta z bazylią i pomidorami

Chleb wiejski

Każdą kromkę skrapiamy obficie oliwą i zapiekamy w piekarniku aż zarumieni się skórka i boki, środek natomist powinien zostać miękki.

Pomidora parzymy i zdejmujemy z niego skórkę. Wyjmujemy gniazda nasienne. Pomidora kroimy w drobną kostkę i przekładamy do naczynia, do którego dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, świeżą drobno posiekaną bazylię (możemy zastąpić suszoną), posiekane 2 ząbki czosnku oraz sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki tak by składniki się “przegryzły”.

Grzanki wyjmujemy z piekarnika. Każdą z nich nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.

Na grzankach układamy farsz ze świeżego pomidora. Dekorujemy listkiem bazylii.

Włoska bruschetta z bazylią i pomidorami

Włoska bruschetta

 

Włoska bruschetta z bazylią i pomidorami

Włoska bruschetta


Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Pawel s 29 Styczeń, 2013

    Ładnie to tak mężowi smaka robić

  2. Napisane w Piotrek s 11 Luty, 2013

    Na imprezie się sprawdziło :))

    • Napisane w admin s 12 Luty, 2013

      Tak, zniknęły bardzo szybko:) Polecam zrobić w domu, np. na śniadanie na gorących grzankach. Palce lizać!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress