Zamień chemię na jedzenie – nowe przepisy

Przez : | 5 komentarzy | On : Październik 2, 2014 | Kategoria : Bez kategorii, Recenzje

Zamień chemię na jedzenie – nowe przepisy

Julita Bator – mama dwójki dzieci niegdyś borykająca się z ich częstymi chorobami i alergiami po raz drugi pokazuje nam co robić by jeść zdrowo i żyć zdrowo, a co ważniejsze być w 100% pewnym zjadanych produktów. “Zamień chemie na jedzenie – nowe przepisy” to propozycja dań stosunkowo prostych i tanich, bez użycia wysoko przetworzonej żywności często gęsto obfitującej w przerażające ilości cukru, sztucznych słodzików, wzmacniaczy smaku, aromatów czyli jednym słowem tego czego racjonalna dieta powinna zawierać jak najmniej o ile nie w ogóle.  Autorka w publikacji proponuje przepisy na “zdrowe” Święta,  szybkie ale apetyczne i estetycznie zapakowane II śniadanie zarówno do pracy jak też do szkoły i inne. Każdy przepis “zaopatrzony jest” w zaznaczone na czerwone substancje których składniki przepisu zawierać nie powinny. Są to informacje niezwykle pomocne osobom które na czytaniu etykiet kompletnie się nie znają. Książka jest lekka, kolorowa i przejrzysta. Opatrzona profesjonalnymi, apetycznie wyglądającymi zdjęciami zdecydowanie zachęca do gotowania. Lekkości nadają jej także historie z życia autorki, dla mnie osobiście są zbędne. Wolałabym aby zamiast nich umieszczono informacje stricte żywieniowe, ale może to moje żywieniowe wypaczenie : ) Sama autorka nie kryje się z faktem, że wykształconym żywieniowcem nie jest, a efekt jej pracy w postaci książki to wynik jej dociekliwości i chęci podzielenia się zdobytą w praktyce wiedzą, przypomnę że ta praktyka polegała na walczeniu z alergiami dzieci poprzez zdrowe odżywianie i unikanie żywności przetworzonej. Zatem publikacja ta jest tak naprawdę  dla zwykłych, normalnych ludzi. Jeśli ktoś zna się na rzeczy lub jest wykształcony w kierunku zdrowego odżywiania to raczej nie poszerzy swej wiedzy, ale dla laików “żywieniowych” ta książka mówię tu o obu częściach (“Zamień chemię na jedzenie” i “Zamień chemię na jedzenie – nowe przepisy”) może być dobrym drogowskazem do zmiany nawyków żywieniowych na dobre, do rodzicielskiej czujności i niewiary współczesnemu przemysłowi spożywczemu.

Polecam!

zamien chemie na jedzenie

zamien chemie na jedzenie

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w ZuzaKo s 3 Październik, 2014

    Książki jeszcze nie znam, ale chętnie do niej zajrzę! Sama mam ogromne problemy alergiczne i wiem, jak trudno odpowiednio zjeść i wyjść z tego cało! 🙂 wiele dobrych rad można np. wyciągnąć z książek Jadwigi Kempistej (Leczenie poprzez żywienie) lub w takich miejscach jak tu – http://simplywe.pl/zaskakujace-fakty-o-tym-jak-jesc/.
    Pozdrawiam i lecę powoli robić jakiś zdrowy obiad! 🙂

  2. Napisane w Catalin s 9 Październik, 2014

    Witam
    Też jestem ciekawa tej książki, dużo rzeczy nas uczula lub ich nie tolerujemy ze względu na to , że są w nich konserwanty oraz środki chemiczne, które nie są tolerowane przez nasz organizm. Wystrzegajmy się takiej modyfikowanej żywności

    Pozdrawiam

  3. Napisane w Magda s 11 Październik, 2014

    Hej! Temat ostatni (i dobrze!) często poruszany. Przyda się takie zbiorcze opracowanie co można, a co nie. Sama staram się przygotowywać zdrowe jedzenie, ale nie zawsze wiem co te produkty w sobie tak naprawdę zawierają. Napis na pudełku to jedno, a rzeczywistość to coś innego. Postaram się nabyć książkę przy okazji i skorzystać z rad. Pozdrawiam!

  4. Napisane w Konrad s 21 Październik, 2014

    Witam książka zapowiada się bardzo dobrze. Ciekawe jakie przepisy tam można znaleźć. Sam chętnie skorzystam i zakupię tą pozycję wszystko po to, żeby w końcu zacząć żyć zdrowo, ponieważ mam już serdecznie dosyć ciężkiej kuchni, którą jemy na co dzień. Warto więc czasami zrobić coś, dla siebie i swojej figury i z tej właśnie okazji na pewno pomyślę o zakupie tej książki.

  5. Napisane w Kamil s 13 Grudzień, 2014

    No to już wiem, jaką pozycję zafunduję sobie pod choinkę 😉 A nawet i dwie!
    Od dłuższego czasu staram się dbać o to co jem i jeść zdrowo. Trochę już o tym czytałem, ale wiadomo, że wiedzy nigdy nie zaszkodzi. Ciekawy jestem przepisów jakie proponuje nam autorka książki – z chęcią wypróbuję je. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress