Zapiekanka z pieczarkami

Przez : | 3 komentarze | On : Luty 20, 2013 | Kategoria : Fast-food

Do przygotowania zapiekanki potrzebne będą:

2 bagietki

250 g pieczarek

2 cebule

150 g startego żółtego sera

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

majeranek

3 łyżki oleju

sól, pieprz do smaku

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami – przygotowanie

Cebule obieramy i płuczemy a następnie kroimy w pół piórka. Pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce na cienkie plastry.

Na rozgrzanej patelni na 3 łyżkach oleju rzepakowego przesmażamy cebulę. Gdy się zeszkli i będzie miękka dodajemy do niej starte pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem. Całość dusimy aż pieczarki będą miękkie.

Pod koniec duszenia do pieczarek z cebulą dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę musztardy dijon oraz 2 łyżeczki majeranku.

Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystygnięcia.

Bagietki kroimy na dwie połowy po długości.

Bagietka

Bagietka

Na każdej z nich kładziemy łyżką wcześniej przygotowany farsz.

farsz grzybowy

Zapiekanka

Zapiekanki posypujemy startym na dużych oczkach serem np. goudą.

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka

Zapiekanki powinny zapiekać się (jak sama nazwa wskazuje:)) w dobrze rozgrzanym piekarniku na funkcji zapiekania z góry i dołu z termoobiegiem około 10 minut w temp. 180 St C.

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanki

Zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami

I gotowe!

Zapiekanki najlepiej smakują z ketchupem, majonezem lub sosem czosnkowym.

Dla tych którzy mogą mieć ewentualne wyrzuty sumienia po ich zjedzeniu 🙂 proponuję zapiekanki wzbogacić surówką z białej kapusty z marchewką.


Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Emi s 24 Luty, 2013

    Zapiekanki bardzo pyszne i syte. Polecam na obiad jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięsa 🙂

  2. Napisane w bubek s 2 Marzec, 2013

    Jak ja dawno nie jadłam takich zapiekanek! 🙂 Milion razy lepsze są takie domowe niż te kupowane w budce w mieście. Przynajmniej wiemy jaki daliśmy ser, pieczywo, a nawet tłuszcz – rzepakowy jest najzdrowszy do smażenia, a w takich budach najczęściej stosują jakieś tanie mieszanki :/

  3. Napisane w kwiatuszek2104 s 11 Styczeń, 2014

    Super pomysł, wyszły przepyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress