Zbożowe batoniki z bakaliami i czekoladą

Przez : | 7 komentarzy | On : Wrzesień 1, 2013 | Kategoria : Desery

Batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

Batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

Batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą to kolejna propozycja zdrowej słodkiej przekąski tudzież deseru. Ładna forma podania, bogate wnętrze 🙂 (żurawina, śliwka, słonecznik, płatki owsiane, sezam …w zasadzie może tu znaleźć się wszystko co najbardziej lubimy) A najważniejsze to cukier pod kontrolą co zdecydowanie wyróżnia tę formę batoników od tych sklepowych. 

Zatem do dzieła i do kuchni! Zachęcam bo warto! 🙂

Do przygotowania batoników potrzebne będą:

100 g gorzkiej czekolady – ja użyłam czekolady o 70% zawartości kakao

50 ml mleka 2%

2 gwiazdki anyżu

20 g suszonych śliwek

10 g ziaren słonecznika

5 g sezamu

20 g suszonej żurawiny

20 g płatków owsianych

sok z 1/2 cytryny

4 łyżki miodu

1 łyżka masła

Podane proporcje wystarczą do przygotowania 10 okrągłych batoników.

Batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

Batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

Przygotowanie

Mleko zagotowujemy z gwiazdami anyżu i odstawiamy do wystygnięcia.

W misce łączymy ziarna słonecznika, sezam, płatki owsiane, pokrojone w cienkie paski śliwki i suszoną żurawinę. Dokładnie mieszamy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej mleko i dokładnie mieszamy do uzyskania płynnej czekolady o jednolitej strukturze.

Tak przygotowaną czekoladą wypełniamy dno silikonowych foremek (do wysokości 4-7 mm) , najlepiej prostokątnych lub okrągłych ale mogą być też w innych wymyślnych kształtach.

Do każdej foremki wsypujemy po około 1-2 łyżeczek wymieszanych płatków z ziarnami i bakaliami i delikatnie naciskamy palcami aby składniki dobrze złączyły się z czekoladą.

Na rozgrzaną patelnię wkładamy masło. Gdy się roztopi dodajemy miód oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny i całość dokładnie mieszamy. Trzymamy na małym ogniu, od czasu do czasu energicznie mieszając, około 5 minut aż miód się skarmelizuje.

Tak przygotowanym karmelem polewamy płatki i nasiona w foremkach silikonowych.

Foremki wkładamy do lodówki aby się schłodziły na około 1 godzinę.

Po godzinie foremki wyjmujemy z lodówki, wywijamy je na drugą stronę aby swobodnie wydostać batoniki.

I gotowe!

Batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

Batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

Batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

Batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

Batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

Batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

Batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

Batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

batoniki zbożowe z bakaliami i czekoladą

I gotowe!

 

 

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w kcal s 10 Wrzesień, 2013

    Ciasteczka wyglądają smakowicie, chociaż batonikami bym ich nie nazwał 😉 Te ostatnie kojarzą mi się z prostopadłościennymi wyrobami cukierniczymi.

    • Napisane w admin s 10 Wrzesień, 2013

      Rozumiem i dziękuję za uwagę, ale po prostu nie jestem jeszcze zaopatrzona w prostokątne foremki, a ciasteczka kojarzą mi się z wypiekami, deser ten wypiekiem nie jest:) Pozdrawiam serdecznie.

  2. Napisane w marianna s 12 Wrzesień, 2013

    Ciekawie wyglada, tylko czy tak samo smakuje?

    • Napisane w admin s 12 Wrzesień, 2013

      Smakuje lepiej, bo deser ten pozbawiony jest konserwantów w odróżnieniu od sklepowych batonów! A zdrowe jedzenie nie oznacza utraty dobrego smaku.
      Pozdrawiam.

  3. Napisane w Ewa s 24 Wrzesień, 2013

    Co to są gwiazdki anyżu? i gdzie je można kupić. a może można je zastąpić innym produktem jeśli ktoś nie lubi anyżu?

    • Napisane w admin s 24 Wrzesień, 2013

      Gwiazdki anyżu to typowo azjatycka przyprawa. To owoce drzewa anyżowego zwanego też Biedrzeńcem. W tym przepisie śmiało można zastąpić je odrobiną cynamonu, kardamonem czy wanilią lub po prostu nie dodawać przypraw. Ja osobiście bardzo lubię anyżowe gwiazdki za ich właściwości regulujące trawienie. Polecane są również przy zaparciach, bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci. W supermarketach i dyskontach raczej rzadko są dostępne. Ja zakupiłam je na targu w Kaliningradzie ale z pewnością można je zamówić również przez internet.
      Pozdrawiam.

  4. Napisane w Magda s 24 Wrzesień, 2013

    Ja kupiłam gwiazdki anyżu w dużym sklepie Społem! Ciasteczka wyglądają i pewnie smakują super!
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress