Kilka zasad zdrowego odżywiania

Przez : | 4 komentarze | On : Październik 21, 2013 | Kategoria : Artykuły, To warto wiedzieć !

Zdrowe odżywianie (racjonalna dieta – wytyczne)

to nic innego jak dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu składników odżywczych w odpowiednich do jego potrzeb proporcjach. Aby cieszyć się zdrowiem, dobrym samopoczuciem i witalnością zaleca się prowadzenie trybu życia zgodnie z poniższymi zasadami:

1. Spożywanie regularnych posiłków, 4-5 w ciągu dnia średnio co 3-4 godziny– co skutkuje uregulowaniem przemiany materii, dzięki czemu organizm o określonych porach jest nastawiony na trawienie pokarmu.

2. Picie przynajmniej 1,5 litra dziennie niegazowanej wody, oraz spożywanie co najmniej 2,5 l/dzień wszystkich płynów (włączając w nie również spożyte zupy)

3. Ograniczenie do minimum spożycia soli oraz glutaminianu sodu. Sól oraz glutaminian sodu czyli kolejna pochodna sodowa zatrzymują wodę w organizmie ponadto te związki są odpowiedzialne w największym stopniu za podwyższanie ciśnienia krwi co przy nieodpowiednim odżywianiu może szybko doprowadzić do nadciśnienia.

3a. Ograniczenie do minimum spożycia cukru, białej mąki oraz aspartanu. Biała mąka podczas obróbki ziarna traci wszystko co w nim najwartościowsze stąd sama stanowi jedynie źródło kalorii i wysokiego indeksu glikemicznego. Cukier podobnie jak mąka to produkt rafinowany stąd pozbawiony jest substancji biologicznie czynnych składników mineralnych, witamin . Cukier spożywczy to czysta sacharoza którą cechuje wysoki indeks glikemiczny oraz duża zawartość kalorii, co przy dużym spożyciu powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz skoki insuliny co w następstwie prowadzi do cukrzycy.

4. Unikanie częstszego niż 1 raz w tygodniu spożycia jedzenia typu fast food przyrządzonego w warunkach innych niż domowe. Sporządzając dania typu fast food w warunkach domowych mamy pod kontrolą ilość dodanej soli, cukru a naszej produkcji dania pozbawione są chemicznych dodatków i konserwantów gdyż sami dokonujemy wyboru z czego je sporządzamy. Dania w typowych barach fast foodowych  bogate są w przetworzone produkty i półprodukty oraz konserwanty tak by zmniejszyć koszty ich wyprodukowania.  

5. Ograniczenie spożycia żywności przetworzonej – ubogiej w składniki odżywcze i witaminy.

6. Ograniczenie spożycia słodyczy (za wyjątkiem gorzkiej czekolady i miodu). Słodycze często zawierają syrop glukozowo-fruktozowy, który tak naprawdę składa się z fruktozy- cukru prostego w największym stopniu odpowiedzialnego za odkładanie się tkanki tłuszczowej.

7. Spożywanie urozmaiconych posiłków w skład których wchodzą produkty ze wszystkich 12 grup żywności z naciskiem na świeże warzywa, ryby oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.

8. Dbałość o równowagę gospodarki kwasowo-zasadowej, czyli zrównoważenie spożycia produktów zakwaszających organizm oraz zasadotwórczych.

9. Spożywanie posiłków powoli, dokładnie gryząc każdy kęs, ponadto bez pośpiechu, w bezstresowych warunkach oraz bez porannej gazety między każdym kęsem oraz telewizora- czynności te sprawiają że spożywamy dwa razy większe ilości jedzenia.

10. Ograniczenie spożycia mocnej kawy w nadmiernych ilościach oraz alkoholu. Dozwolone jest picie 2 filiżanek słabej kawy oraz lampka czerwonego wina- bogatego w polifenole- bardzo silne przeciwutleniacze.

11. Spożywanie produktów o względnie niskim indeksie glikemicznym – co zapobiegnie rozwojowi cukrzycy.

12. Ograniczenie spożycia cholesterolu (złego LDL) lub zrównoważenie jego spożycia produktami bogatymi w NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) podnoszące zawartość dobrego cholesterolu HDL zwalczającego LDL-mające udowodnione działanie przeciw miażdżycowe.

13.  Co najmniej 3 razy w tygodniu po średnio 45 minut zalecane jest uprawianie sportu: nordik walking, bieganie, pływanie, jazda na rowerze, aerobik itp. sporty zwłaszcza na świeżym powietrzu wpływają na dotlenianie mózgu.

14. Spożywanie produktów nieprzetworzonych lub przetworzonych minimalnie  – najbardziej bogatych w składniki mineralne, witaminy, błonnik oraz NNKT.

15. Dobrze przemyślne zakupy suplementów diety – cżęsto gorzej przyswajalnych w postaci kapsułek niż z diety, a droższych!

zdrowe odżywianie

warzywa, pelnoziarniste produkty zbożowe

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Ania s 2 Kwiecień, 2013

    Przydatne rady, trzeba się wziąć za siebie.

    • Napisane w admin s 2 Kwiecień, 2013

      To tylko tak strasznie wygląda:) W rzeczywistości kiedy już taki system odżywiania wdrożymy w swój plan dnia to okaże się że po pierwsze zdrowe odżywianie nie jest wcale takie trudne, a po drugie już po dwóch tygodniach zauważymy zmiany w samopoczuciu, wyglądzie skóry, włosów i paznokci oraz figurze…
      Wiosna to najlepszy czas na takie zmiany. Polecam!

  2. Napisane w Jedzmy-zdrowo.pl s 21 Październik, 2013

    Strasznie wygląda i takie może być na początku – ale jak już się człowiek przyzwyczai to jest ok 🙂

  3. Napisane w Fit przepisy s 7 Styczeń, 2018

    Cudowny artykuł długo szukałam czegoś podobnego w internecie., Dzięki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress