Ziemniaki zapiekane serem z szynką i szpinakiem

Przez : | 3 komentarze | On : Kwiecień 23, 2013 | Kategoria : Przystawki i przekąski

Ziemniaki zapiekane serem – składniki

2 duże ziemniaki

70 g chudej szynki (gotowana lub parzona)

30 g sera żółtego (mozzarella)

15 g świeżych liści szpinaku

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

2 łyżki oliwy

pieprz do smaku

szczypta soli

Podane składniki wystarczą do przygotowania przekąski dla 2-4 osób. Z jednego ziemniaka otrzymamy około 4 plastrów.

Ziemniaki zapiekane serem z szynką i szpinakiem

Ziemniaczki zapiekane serem z szynką i szpinakiem

Ziemniaki zapiekane serem – przygotowanie

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą już ugotowane odlewamy je i odstawiamy do wystygnięcia.

Szynkę kroimy w cienkie słupki. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Liście szpinaku myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie paski.

Wszystkie składniki (szynka, ser, szpinak) łączymy w naczyniu. Dodajemy dwie łyżeczki musztardy i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.

Ostudzone ziemniaki kroimy w plastry, układamy na blasze i skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowane ziemniaki zapiekamy w rozgrzanym do 180 St. C piekarniku około 10 minut, tak by ich brzegi zarumieniły się.

Ziemniaki zapiekane serem z szynką i szpinakiem

Ziemniaki zapiekane serem z szynką i szpinakiem

Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i na gorące plastry kładziemy około  łyżkę farszu. Ziemniaki znowu trafiają do piekarnika, na tę samą temperaturę na około 10 minut (tak aby zapiekł się farsz).

Serwujemy na gorąca z liśćmi sałaty. Dobrze smakują z sosem czosnkowym.

Ziemniaki zapiekane serem z szynką i szpinakiem

Ziemniaczane plastry zapiekane serem z szynką i szpinakiem

Ziemniaki zapiekane serem z szynką i szpinakiem

dania na szybko

 

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w WineCenter s 23 Kwiecień, 2013

    Wygląda rewelacyjnie. Musimy wypróbować koniecznie ten przepis z czerwonym winem francuskim. Pozdrawiamy!

    • Napisane w admin s 23 Kwiecień, 2013

      Smakują rewelacyjnie:) Świetnie sprawdzą się w roli gorącej przystawki lub jako przekąska do lampki dobrego wina. Polecam!

  2. Napisane w M. s 23 Kwiecień, 2013

    już wiem co będę dzisiaj jadła na obiad! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress