Zupa Krem z pomidorów z selerem naciowym i kolendrą
Zupa Krem z pomidorów z selerem naciowym i kolendrą
Zupa Krem z pomidorów z selerem naciowym i kolendrą to niezwykle prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna zupa. Dodatkowo zupa krem z pomidorów to dietetyczna i zdrowa zupa. W 100 ml zawiera jedyne 50 kcal. A jej przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych:) – wystarczy ugotować i zmiksować warzywa. Fantastycznie smakuje z grzankami z ziarnistego pieczywa.

Krem z pomidorów
Zupa Krem z pomidorów z selerem naciowym i kolendrą – SKŁADNIKI
3 puszki pomidorów
150-200 g selera naciowego
3 marchewki
kolendra (świeże liście lub przyprawa w formie kulek kolendrowych)
50 g sera camembert lub mozzarelli
szczypior do dekoracji
sól morska, pieprz, ostra papryka do smaku
Podane proporcje wystarczą do przygotowania zupy dla 4 osób

zupa krem z pomidorów
ZUpa Krem z pomidorów z selerem naciowym i kolendrą – PRZYGOTOWANIE
Pomidory z puszki przekładamy do garnka, dodajemy umyte i obrane łodygi selera naciowego oraz rozdrobnioną marchewkę. Dodajemy kulki kolendrowe lub świeżą, drobno posiekaną kolendrę – nada ona zupie fantastycznego aromatu. Całość zalewamy wodą tak aby lekko zakrywała składniki, dodajemy sól morską, pieprz i odrobinę ostrej papryki w proszku.
Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny.
Gdy składniki będą miękkie zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

krem z pomidorów
Krem z pomidorów serwujemy z kawałkami sera camembert lub mozzarelli, posypaną posiekanym szczypiorem z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.

krem z pomidorów
Napisane w Michał s 12 czerwca, 2014
Świetny przepis. Ja właśnie dzisiaj zrobiłem sobie i dla rodzinki taki kremik i każdemu smakowało 🙂