Zupa krem z selera naciowego z imbirem

Przez : | 2 komentarze | On : Maj 4, 2013 | Kategoria : Zupy

Zupa krem z selera naciowego – trochę informacji

Zupa krem z selera naciowego z imbirem to bardzo szybkie w przygotowaniu, zdrowe i dietetyczne danie. Imbir nas rozgrzeje w chłodniejsze dni, natomiast seler naciowy wzbogaci nasz organizm w składniki odżywcze takie jak: witamina C, E, PP, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Spośród warzyw korzeniowych seler naciowy zawiera najwięcej fosforu, ale dostarczy organizmowi również wapnia, cynku, potasu, magnezu, żelaza.

Krem z selera – właściwości

Warzywu temu przypisuje się  właściwości oczyszczające organizm (stąd jego popularność wśród Hollywoodzkich gwiazd) oraz pobudzające przemianę materii – cenne dla osób dbających o linię. Seler naciowy polecany jest także osobom borykającym się z zaparciami (pobudza procesy trawienne) oraz brakiem apetytu.

Ostatnie badania wykazują że spożywanie selera naciowego dobroczynnie wpływa na osoby u których wykryto: nadkwasotę lub nowotwór żołądka, nadciśnienie tętnicze, artretyzm, zaburzenia pracy nerek oraz astmę.

Zupa krem z selera naciowego z imbirem

Zupa krem z selera naciowego z imbirem

Do przygotowania zupy potrzebne będą:

350 g selera naciowego

3 -4 ziemniaki

10-15 g świeżego imbiru

sok z 1/3 cytryny

0,5 l wywaru warzywnego (ewentualnie wody)

1-2 łyżeczki cukru

sól, pieprz ziołowy do smaku

sproszkowana słodka papryka

Podane składniki wystarczą do przygotowania zupy dla 2-3 osób

Zupa krem z selera naciowego z imbirem

Zupa krem z selera naciowego z imbirem

Zupa krem z selera naciowego PRZEPIS

Wykonanie zupy jest bardzo proste.

Seler naciowy myjemy i kroimy na drobne kawałki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w grubą kostkę. Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa zalewamy wywarem warzywnym (0,5 – 1 litra), ewentualnie wodą jeśli akurat nie mamy wywaru. Dodajemy sól, pieprz. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. Jeśli dysponujecie szybkowarem polecam właśnie w nim sporządzić tę zupę, potrwa to około 20 minut!

Gdy warzywa będą już miękkie garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy jego zawartość na jednolitą konsystencję. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy słodką paprykę oraz sok wyciśnięty z 1/3 cytryny.

Zupę porcjujemy do bulionówek i dekorujemy liściem selera naciowego, plastrem imbiru i słodką papryką.

Zupa krem z selera naciowego z imbirem

Zupa krem z selera naciowego z imbirem


Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w flips s 6 Maj, 2013

    Raczej nie przepadam za zupami krem. Ale ten przepis jego prostota i szybkość przygotowania dania chyba skusi mnie do spróbowania 🙂

  2. Napisane w Filip s 6 Maj, 2013

    Na żywo wygląda lepiej:) Im ostrzejsza tym lepiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress